Seksuaaliväkivaltaa kohdanneiden tukiyksikkö
Seri-tukikeskus tarjoaa tukea yli 16-vuotiaille seksuaalista väkivaltaa kokeneille. Palveluun voit hakeutua itse, omaisten kanssa tai viranomaisen ohjaamana kuukauden sisällä tapahtuneesta. Alle 16-vuotiaat hoidetaan Helsingin uuden lastensairaalan päivystyksessä.
Seksuaaliväkivallan määritelmä
Seksuaaliväkivaltaa on mikä tahansa seksuaalinen teko tai sen yritys, joka tapahtuu ilman suostumusta. Seksuaaliväkivaltaa ovat esimerkiksi:
- ahdistelu, lähentely, häirintä, koskettelu
- pakottaminen nöyryyttäviin tai epämiellyttäviin seksuaalisiin tekoihin
- insesti eli lähisukulaisen tekemä seksuaalinen teko
- raiskaus
Apua myös myöhemmin
Jos tapahtumasta on yli kuukausi, voit hakea apua oman alueesi sote-keskuksesta, perheneuvolasta tai eri järjestöjen kautta. Rikosilmoituksen teko ei ole ehtona hoidolle, vaikka siihen kannustetaan.
Monipuoliset tukipalvelut seksuaaliväkivaltaa kokeneille
Seri-tukikeskus tarjoaa oikeuslääketieteellisen näytteenoton, kokonaisarvion tilanteesta, psyykkistä tukea ja suunnitelman toipumiseen. Tarjoamme myös tietoa kolmannen sektorin toimijoista ja apua oikeusprosessin käynnistämisessä. Palvelumme on avoin kaikille sukupuolille: naisille, miehille, transihmisille, intersukupuolisille ja muun sukupuolisille.
Toimi näin
Hakeudu Seri-tukikeskukseen mahdollisimman pian seksuaaliväkivallan jälkeen. Soita ennen saapumista – hoitaja antaa ohjeet. Vältä peseytymistä ennen käyntiä, jos mahdollista. Päivystyspuhelin palvelee 24/7.
Jos tapahtumasta on yli kuukausi, apua saa terveysasemilta, opiskelijaterveydenhuollosta tai järjestöiltä.
Yhteystiedot
Nollalinja chat palvelu
Chattaa nimettömästi nollalinjan päivystäjien kanssa, kun koet lähisuhdeväkivaltaa, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa tai sen niiden uhkaa tai keskustellaksesi aikaisemmista kokemuksistasi ammattilaisen kanssa. Päivystäjillä on vaitiolovelvollisuus. Voit olla yhteydessä Nollalinjan päivystäjiin chatissa arkisin klo 9-15. Muina aikoina voit soittaa Nollalinjan auttavaan puhelimeen.
0800 05005
Palveluajat:
Päijät-Hämeen Seri-tukikeskus
Soita ennen saapumista. Seri-tukikeskus ja päivystyspuhelin ovat auki kaikkina vuorokauden aikoina, myös viikonloppuisin, mutta kattavimmat tukipalvelut ovat saatavilla virka-aikana.
+358 44 482 4291
Rikosuhripäivystys puhelimitse
Rikosuhripäivystys tarjoaa rikoksen uhrille mahdollisuuden keskustella henkilön kanssa, joka ymmärtää mitä rikoksen kohteeksi joutuminen voi merkitä. Puhelimeen vastaavat tehtävään valitut ja koulutetut vapaaehtoiset puhelinpäivystäjät. He kuuntelevat, keskustelevat ja ohjaavat tarvittaessa edelleen.
Soittaminen on maksutonta ja puhelimeen voi soittaa myös nimettömänä.
Palveluajat:
Pe 09:00–16:00
Päijät-Hämeen keskussairaala
Huolehdimme Päijät-Hämeen keskussairaalassa hyvinvoinnistasi kokonaisvaltaisesti ensimmäisestä yhteydenotostasi alkaen.
Päivystyksestä vastaa Akuutti24. Erikoissairaanhoidosta huolehtivat 40 eri lääketieteellisen erikoisalan asiantuntijat poliklinikoilla ja vuodeosastoilla.
Käyntiosoite
15850 Lahti
Puhelinnumerot
+358 3 81911
Palveluajat:
Rikosuhripäivystyksen Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson palvelupiste, Lahti
Rikosuhripäivystyksen palvelupisteestä rikoksen uhrit, heidän läheisensä ja rikosasiassa todistavat voivat saada henkilökohtaista tukea ja neuvontaa sekä kysyä tukihenkilöä.
Asiakkaita pyydetään olemaan yhteydessä palvelupisteeseen ennen asiointia. Tarvittaessa asioinnissa voidaan käyttää tulkkia.
Käyntiosoite
15140 Lahti
Lisätietoja: c/o Tevi Office, 2. krs
Puhelinnumerot
Verkkosivut
Uuteen ikkunaan avautuva ulkoinen linkki Riku.fiPalveluajat:
Nollalinja 080005005
Nollalinja on valtakunnallinen, maksuton auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Nollalinjalla voit kertoa tilanteestasi, kokemuksistasi ja peloistasi luottamuksellisesti. Päivystäjillä on vaitiolovelvollisuus. Sinun ei ole pakko kertoa nimeäsi eikä päivystäjä saa tietää puhelinnumeroasi. Soitto Nollalinjalle ei myöskään näy puhelinlaskusi erittelyssä.
Nollalinjalla päivystävät koulutetut ja kokeneet sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset, jotka kuuntelevat, tukevat ja neuvovat sinua kellon ympäri, vuoden jokaisena päivänä. Kriisipäivystäjillä on käytössään palveluhakemisto, josta löytyvät poliisin, turvakotien, oikeusviranomaisten ja järjestöjen yhteystiedot ja aukioloajat. Tarvittaessa päivystäjät antavat tietoa valtakunnallisista tai soittajan lähiseudulla sijaitsevista palveluista.
Jos Nollalinjalla on ruuhkaa ja päivystäjät ovat varattuja, voit soittaa milloin tahansa uudelleen. Nollalinjalta ei voida soittaa sinulle takaisin, koska puhelinnumerosi ei tallennu soittaessasi mihinkään.
Ulkomailta soitettaessa Nollalinjan puhelinnumero on +358 80 005 005.
Nollalinja on auttava puhelin kaikille, jotka ovat läheisessä ihmissuhteessaan kokeneet väkivaltaa tai sen uhkaa. Nollalinjalle voivat soittaa myös väkivaltaa kokeneiden läheiset sekä ammattilaiset ja viranomaiset, jotka tarvitsevat neuvoja asiakastyöhönsä.