Palkkatuki työttömän palkkauskustannuksiin
Lahden kaupunki
Palkkatuki on harkinnanvarainen tuki, jota Lahden kaupungin työllisyyspalvelut voi myöntää työnantajalle Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilun asiakkaan palkkauskustannuksiin. Kuntakokeilun asiakkaita ovat työttömät työnhakijat, työllistetyt ja työllistymistä edistävissä palveluissa olevat työnhakijat, jotka eivät ole oikeutettuja ansiopäivärahaan tai jotka ovat alle 30-vuotiaita, maahanmuuttajia tai vieraskielisiä. Kuntakokeilun asiakkuus kestää koko kokeilun ajan. Jos asiakas esimerkiksi työllistyy määräaikaisesti ja palaa takaisin työnhakijaksi, hän ohjautuu edelleen kuntakokeilun asiakkaaksi.
Palkkatuen tarkoituksena on edistää työnhakijan työllistymistä avoimille työmarkkinoille silloin, kun hänellä on puutteita ammatillisessa osaamisessa tai työssä selviytymiseen vaikuttava vamma tai sairaus. Vaikka palkkatuki myönnetään ja maksetaan työnantajalle, tuen myöntäminen perustuu aina työttömän työnhakijan palvelutarpeeseen.
Palkkatukea voivat saada
- yritykset,
- muut yhteisöt, kuten yhdistykset, säätiöt, rekisteröidyt uskonnolliset yhdyskunnat ja seurakunnat,
- kunnat ja kuntayhtymät ja
- kotitaloudet.
Palkkatukea voidaan myöntää
- toistaiseksi voimassa olevaan kokoaikaiseen työsuhteeseen,
- määräaikaiseen kokoaikaiseen työsuhteeseen
- oppisopimuskoulutukseen tai
- osa-aikaiseen työsuhteeseen, jos tuen myöntäjä pitää sitä tarkoituksenmukaisena ja se edistää työnhakijan mahdollisuuksia työllistyä.
Kuntakokeilu myöntää palkkatukea käytettävissä olevien määrärahojen mukaan. Tuen kestosta ja määrästä päätetään tapauskohtaisesti. Palkkatuen tulee olla tarkoituksenmukainen keino edistää työttömän työnhakijan työllistymistä. Tukijakson pituus riippuu palkattavan henkilön työttömyyden kestosta, vamman tai sairauden vaikutuksesta työsuoritukseen ja työnantajasta.
Palkkatuki voi olla 50 % tai 70 % palkkakustannuksista. Palkkatuen enimmäismäärä säädetään valtion talousarviossa, vuonna 2023 enimmäismäärä on 1260 e/kk. Työnantajan on sitouduttava maksamaan työehtosopimuksen mukainen palkka. Jos sovellettavaa työehtosopimusta ei ole, tulee maksaa tavanomainen ja kohtuullinen palkka kyseisestä työstä.
Työnhakijan palkkaamiseen voidaan myöntää palkkatukea, jos palkkatukimahdollisuus on kirjattu työttömän työnhakijan työllistymissuunnitelmaan tai työnhakija esittää työnantajalle voimassa olevan palkkatukikortin. Lisäksi työnantajaa ja työsuhdetta koskevien edellytysten pitää täyttyä.
Toimi näin
Kun haluat palkata Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilun asiakkaan, hae palkkatukea hyvissä ajoin ennen työsuhteen alkamista Oma asiointi -verkkopalvelussa. Ennen palkkatuen hakemista tutustu huolellisesti täyttö- ja muihin ohjeisiin.
Kuntakokeilu tarkistaa palkkatuen myöntämisehdot ja verotukseen liittyvät tiedot sekä pyytää tarvittaessa lisätietoja ennen päätöstä.
Työsuhde voi alkaa vasta, kun palkkatuki päätös on tehty.
Jos haet jatkoa palkkatuelle, jätä jatkohakemus hyvissä ajoin ennen tukijakson päättymistä. Työsuhteen täytyy jatkua välittömästi siitä, kun edellinen tukijakso päättyy.
Hae palkkatuen maksatusta jälkikäteen KEHA-keskukselta Oma asiointi -verkkopalvelussa. Hakemukseen liittyvät lisätiedot ja mahdollinen täydennyspyyntö näkyvät palvelussa, joten seuraathan hakemuksesi tilannetta säännöllisesti.
Tutustu KEHA-keskuksen ohjeisiin maksatuksen hakemisesta. KEHA-keskus vastaa tiedusteluihin sähköpostitse.
Yleisneuvontaa palkkatuesta ja sen maksatuksesta sekä sähköisen asioinnin tukea tarjoaa Yritys-Suomi-puhelinpalvelu.
Kenelle ja millä ehdoin
Palkkatuki on harkinnanvarainen tuki, jota Lahden seudun työllisyyden kuntakokeilu voi myöntää, jos tuki arvioidaan tarkoituksenmukaiseksi keinoksi edistää työttömän työnhakijan työllistymistä ja määrärahoja on käytettävissä.
Palkkatukea ei voida myöntää työnantajalle, jos
- tuella palkattavan henkilön palkka perustuu vain työn tulokseen, esimerkiksi palkka on pelkkä myyntiprovisio ilman pohjapalkkaa.
- työsuhde on alkanut jo ennen päätöstä tuen myöntämisestä. Poikkeuksena tähän on uuden palkkatukijakson myöntäminen, kun uusi jakso alkaa välittömästi edellisen jakson päätyttyä.
- tukeen perustuva työhön ottaminen aiheuttaisi muiden työntekijöiden irtisanomisen.
- tuki vääristää kilpailua suhteessa muihin, jotka tarjoavat samoja tuotteita tai palveluja.
- työnantaja on olennaisesti laiminlyönyt velvollisuuksiaan suorittaa veroja tai lakisääteisiä maksuja.
- elinkeinotoimintaa harjoittava työnantaja on EU:n valtiontukien yleisessä ryhmäpoikkeusasetuksessa tarkoitettu vaikeuksissa oleva yritys tai työnantajaa koskee Euroopan komission päätökseen perustuva maksamaton perintämääräys, jossa tuki on julistettu sääntöjen vastaiseksi tai sisämarkkinoille soveltumattomaksi
Palkkatukea on mahdollista saada irtisanomisista tai lomautuksista huolimatta, jos työnantaja on ottanut tuotannollisista tai taloudellisista syistä irtisanottujen tilalle, vastaavan määrän työntekijöitä ilman palkkatukea takaisin työsuhteeseen ennen palkkatukihakemuksen tekemistä. Palkkatuki ei saa heikentää työnantajan palveluksessa olevien työntekijöiden asemaa.
Palkkatukea ei voida maksaa, jos
- työnantaja ei noudata palkkatukipäätöksen ehtoja,
- tuen myöntämisen jälkeen selviää, etteivät palkkatuen myöntämisen edellytykset täyty tai
- palkkatukea on myönnetty virheellisesti, liikaa tai perusteettomasti.
Yhteystiedot
Oma asiointi yrityksille ja työnantajille
Oma asiointi yrityksille ja työnantajille on työvoimapalveluiden verkkoasiointikanava, jossa voit
- ilmoittaa avoimen työpaikan, muokata ilmoitustasi ja poistaa sen
- ilmoittaa työkokeilumahdollisuudesta
- tutustua työvoimaviranomaisen sinulle tekemiin työnhakijaesittelyihin
- hakea palkkatukea ja sen maksatusta
- tehdä laskut työvoimakoulutuksen ja valmennuspalveluiden hankinnoista, joista on tehty hankintasopimus ELY-keskuksen tai työvoimaviranomaisen kanssa.